De wereld van eventing

Eventing is een van de snelst groeiende paardensportdisciplines in de wereld. Ruiters en amazones van alle leeftijden en capaciteiten kunnen concurreren. Ontwikkeld van cavalerie wedstrijden tijdens de vroege jaren 1900,  is het de ultieme uitdaging voor paard en ruiter. Het testen van hun gezamenlijke talent in drie onderdelen: de gratie en harmonie van de dressuur, het vermogen en de macht van het springparcours en de sensatie van midden door de natuur tijdens de cross-country.

Het doel van deze wedstrijd is het testen op welk niveau de ontwikkeling van het paard en de ruiter gezamenlijk tot een uitmuntende combinatie zijn gekomen door middel van een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding maakt het paard samen met zijn berijder soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de berijder begrijpen en vertrouwen elkaar volledig om tot een optimale harmonieuze combinatie te zijn.

Wat houdt een eventing wedstrijd precies in?

Een eventing of samengestelde wedstrijd vindt plaats op één, twee of drie dagen en omvat drie onderdelen of proeven van bekwaamheid met verschillende moeilijkheidsgraden, afhankelijk van het niveau. Deze onderdelen portretteren de mogelijkheid, veelzijdigheid en paraatheid van paard en ruiter. Strafpunten worden geregistreerd en vervolgens opgeteld bij deze drie testen, resulterend in een gecombineerde score voor het de gehele wedstrijd. De laagste score wint. Bekijk het programma.

Welke onderdelen zijn er?

Dressuur

De eerste test van paard en ruiter behelst de uitvoering van een serie vooraf vastgestelde klassieke bewegingen binnen een vlakke omheinde piste. De jury beoordeelt de soepelheid, de balans, impuls en ontspanning van het paard met zijn ruiter tijdens de proef. Net zoals bij het kunstschaatsen worden de precisie van alle individuele bewegingen en figuren tezamen met de overall impressie uitgedrukt in een totaal scoreformule.

Springen

Dit tweede onderdeel betreft het springparcours van paard en ruiter over een serie geverfde hindernissen in een afgesloten arena. Het springen tests de gehoorzaamheid en soepelheid van het paard en laat zien of paard en ruiter over voldoende uithoudingsvermogen en fitheid beschikken voorafgaand aan de zware eisen die paard en ruiter tegen komen in de crosscountry.

Cross-Country

In dit onderdeel is het kloppend hart van de sport. Paard en ruiter galopperen over een natuurlijk terrein, springend over een gevarieerdheid van vaste obstakels die de combinaties tegen komen op hun pad.  De ruiter mag vooraf het parcours inspecteren, maar het paard verlaat de startbox niet wetend wat het zal tegenkomen. Dit vraagt om absolute vertrouwen tussen paard en ruiter.