Kuinderbos perfecte locatie

Op 7 en 8 augustus vindt de eerste editie plaats van Eventing Emmeloord. Er zal op hoog niveau eventing worden verreden in het prachtige Kuinderbos in de Noordoostpolder. Volgens Harco Bergman, boswachter van Staatsbosbeheer, is het natuurgebied de perfecte locatie voor een paardensportevenement.

Eventing is te vergelijken met een triatlon en kent de onderdelen dressuur, springen en cross country. Het 3,5 km lange parcours is niet alleen mooi, maar ook erg veilig. Het traject gaat door bossen, open vlakten en water. De zandpaden zijn breed en er zijn weinig bochten.

Libellen

Boswachter Harco Bergman: ‘De diversiteit aan bomen in het natuurgebied is groot er zijn mooie waterpartijen, het wemelt er van de libellen. De buizerd, havik, wespendief, sperwer en ransuil zijn vaste gasten en in de zomer zijn vele vlindersoorten te bewonderen. Doordat het bos op de bodem van de zoute Zuiderzee werd aangeplant, vind je nog steeds schelpenresten tussen de bomen.’

Op dit moment wordt een laatste hand gelegd aan het parcours. Zo is er onder andere een heuvel aangelegd, vanwaar het publiek een deel van het wedstrijdterrein kan overzien. ‘Een groot deel van de hindernissen is gemaakt van hout uit het Kuinderbos en we hebben speciaal voor dit evenement waterpartijen gemaakt’, vertelt hij.

‘Het motto van Staatsbosbeheer is beschermen, beleven en benutten. Door in het Kuinderbos een eventingwedstrijd te organiseren kunnen nog meer mensen kennis maken met ons unieke natuurgebied.’

Het Kuinderbos is 1.200 hectare groot en te vinden in de Noordoostpolder, op de grens van Flevoland, Friesland en Overijssel (ten Noordoosten van Emmeloord, A6 afslag 16). Er is 35 km aan ruiter- en menpaden en men vindt er vele wandelroutes, fietsroutes en een GPS-route.

Overnachten

Er zijn ook overnachtingsmogelijkheden. Volgens boswachter Harco Bergman is De Veenkuil de enige camping in Nederland waar je te land, ter zee en in de lucht kan kamperen. Kampeerders kunnen er sinds vorige week hun tent opzetten op 6,5 meter hoogte. Op het plateau van 25 vierkante meter is er zelfs plek om een kampvuurtje te stoken. Daarnaast kunnen kampeerders hun tent opzetten op een houten vlot dat op de Kuinderplas drijft.

Tijdens Eventing Emmeloord kunnen verschillende activiteiten en arrangementen geboekt worden, zoals een huifkartocht en verschillende wandelingen. Maar bezoekers kunnen vooral genieten van de indrukwekkende eventingwedstrijd, waar vele (top)ruiters op af komen.